Äntligen har ljuset återvänt! Under mars följer vi solens kamp mot kylan och letar ivrigt efter vårtecken.
Även om mars räknas som en vårmånad är den minst sagt oberäknelig.
Vad man ändå kan lita på är att dagarna nu är ljusa och allt längre, och visst är det härligt att vara ute och pyssla i trädgården under soliga marsdagar.
Mars är en månad då vi gärna planerar vad vi ska plantera längre fram i vår.
Skydda växterna
Har du tänkt på att fruktträd mm fortfarande bör vara skyddade med gnagskydd så att de inte skadas av harar och rådjur? Så länge det finns snö kan det också vara bra att trampa åt snön runt träden för att hindra mössen att ringbarka under snön. I mars kan det snabbt komma mycket snö. Se i så fall upp så inte snön knäcker grenar på buskar, träd och inte minst på barrväxter. Tag då av snön försiktigt.Ett rejält lager snö isolerar och skyddar växterna mot kyla. Är det däremot kallt och ont om snö är det säkrast att skydda ömtåliga växter med t ex väv eller granris. Växter som fortfarande kan behöva skyddas vid låga temperaturer är rabattrosor, trädgårdshortensia, känsliga perenner och unga plantor av japansk lönn, magnolia och bambu. Om det ligger löv i perennarabatten, låt dem ligga kvar som frostskydd ännu ett tag.
Beskärning
I början av mars kan du fortfarande beskära dina äpple- och päronträd. Beskärning kan även göras på många prydnadsträd. Undvik att marsbeskära växter som lätt blöder. Exempel på sorter du bör undvika att beskära nu är körsbär, plommon, björk, lönn, kastanj och vinrankor.Det går även att gallra lövfällande buskar som blommar sommar eller höst. Däremot kan du vänta med vårblommande buskar, de flesta går att beskära direkt efter blomningen. Du kan även passa på att ansa vissa häckar, t ex måbär, liguster, avenbok, ölandstok, vresros, oxel, oxbär och rosenspirea. Vänta med brud- och bukettspirea, häggmispel, aronia och syrén om du vill att de ska blomma - i annat fall kan även dessa beskäras nu.
I slutet av mars kan du klippa de klematissorter som är lämpade för vårbeskärning. Klematis som blommar sent, på de nya skotten, klipps ned till ca 40 cm. Klematis som blommar på både nya och gamla skott gallras. Även kaprifol och vildvin kan klippas nu.
Om inte snö hindrar kan man gallra krusbär och vinbär, de äldsta grenarna tas då bort helt. Gallringen gör att buskarna håller sig fräschare och bären blir större
Städa upp i fruktträden
Om det sitter "fruktmumier" i träden, ta bort dessa. De är smittspridare som innehåller massor av svampsporer.Tänk på fåglarna
Fåglarna är dina små hjälpredor som tar bort ogräsfrön, skadeinsekter, mygg och flugor. Och vad vore våren utan fåglar och fågelsång? Snart år våren här, mata dem så att de klarar sig fram tills dess!Glöm inte dammen
Så länge dammen är helt istäckt, använd gärna en isstoppare. Då får dammen ett "andningshål" genom isen. Koldioxid ventileras bort, samtidigt får vattnet syre och håller sig friskt.Växter som vinterförvaras frostfritt
Medelhavsväxter kan övervintras i +5–10 grader, de flesta andra i +0–5 grader. Om utrymmet är mörkt rekommenderas den lägre temperaturen.Vattningen av dessa växter är ett avvägande. Rötterna ska inte torka ut, men inte heller vattnas blöta. Plantorna håller sig lättare friska om du tar bort gamla vissna löv och om utrymmet är ventilerat.
Nu i mars kan du beskära växterna som står frostfritt. Omplantering kan göras innan eller i samband med beskärningen.
Annat att tänka på
Om du tänkt ympa äpple eller päron, ta ympkvistarna innan saven stiger och förvara dessa svalt och fuktigt (t ex i en plastpåse med vått papper i kylskåp).Kalka gräsmattan (om du inte gjorde det i höstas)
På soliga, varma platser kan ogräs börja titta upp redan nu. Ju tidigare det bekämpas, desto bättre. Se till att få med alla rotdelar.