Körsbärstomat ´Black Cherry´
Oroa dig inte om tomaterna på denna planta blir bruna - det är då de ska njutas!
Solanum lycopersicum 'Black Cherry'
'Black Cherry' är en odlingsvärd körsbärstomat som sticker ut.
Sorten ger rikligt med klasar av 2,5-3 cm stora, söta, smakrika och saftiga tomater.
Det som främst utmärker 'Black Cherry' är givetvis den rödbruna färgen, ibland beskriven som mahogny.
De aromrika, mörka tomaterna passar fint att servera tillsammans med gula och klarröda tomater.
Vår erfarenhet av denna sort är att den är lättodlad, börjar mogna relativt tidigt och ger skörd under lång tid.
Plantan blir ca 2 m hög.
Plantering
Du kan odla 'Black Cherry' i växthus, på inglasade altaner eller i ett varmt, soligt läge utomhus.
Odla gärna tomatplantan i en stor plastkruka.
Använd luftig, mullrik jord med högt näringsinnehåll, t ex U-jord eller grönsaksjord.
Skötselråd
I början av säsongen kan plantan behöva skyddas mot frost.
'Black Cherry' behöver stöd och ska därför bindas upp.
Nyp bort de skott som kommer i grenvinklarna (tjuva) för att få bättre skörd.
Ta även bort sena blommor som ändå inte hinner utveckla färdig frukt.
Se till att vattna lagom. För mycket vatten kan orsaka bruna fläckar på tomaterna eller gula blad.
Vid kraftiga svängningar i temperatur eller vid ojämn vattning kan tomaterna spricka, men 'Black Cherry' brukar inte ha detta problem.
Övrigt
Sorten 'Black Cherry' kom ut på marknaden 2003.
Sorten är framtagen av Vince Sapp som drev företaget 'Tomato Growers Supply Co' i Fort Myers, Florida. Han avled 2006 och hann aldrig riktigt få se vilken succé hans mörka körsbärstomater blev.
Tomaten kommer ursprungligen från västra Sydamerika och är släkt med potatis.
På 1600-talet kom de första tomaterna till Sverige.
Under 1700- och 1800-talet spreds i Europa ryktet att tomater var ett afrodisiakum och kallades därför 'pomme d'amour' (kärleksäpple).
Ett annat rykte påstod att tomater skulle vara giftiga, vilket gjorde att många undvek att äta dem.
Tomatens artnamn lycopersicum betyder märkligt nog 'varg-persika'.