Apotekarrosen
En av våra äldsta rosor, kanske har den odlats i tretusen år
Rosa gallica 'Officinalis'
Apotekarrosen hör till våra äldsta rosor. Den odlades redan 1310, förmodligen är den ännu äldre.
De karminröda blommorna är stora och halvfyllda med ett gult "öga" av ståndarknappar.
De doftar gott, även när de torkats.
Blomningen börjar i slutet av juni och pågår till slutet av juli.
På hösten bildas många nypon.
Busken blir ca 1,2 m hög.
Plantering
Apotekarrosen är lättodlad och kan odlas på soliga eller halvskuggiga växtplatser.
Sorten är inte så krävande när det gäller jordmån, men växer frodigt om jorden är djup, näringsrik och helst innehåller lera och mull. Vanligen används rosjord som uppfyller dessa krav.
Apotekarrosen kan odlas i växtzon 1-6.
Skötselråd
Busken gallras och toppas vid behov. Denna beskärning kan ske under våren.
På våren gödslas rosen med till exempel rosgödsel. Under försommaren kan man gödsla ytterligare, då gärna med flytande näring.
Ha ett öga på rosbusken när värmen stiger i maj-juni. Det finns då risk att bladlöss ger sig på de färska toppskotten.
Glöm inte att framförallt nyplanterade plantor kan behöva vattnas vid torka.
Övrigt
En del menar att apotekarrosen fanns i odling redan för tretusen år sedan.
Till Europa kom den senare, förmodligen med korsfarare som förde den till Frankrike.
Blombladen användes tidigt för sin doft i oljor, doftpåsar och parfymer. De användes även i maträtter, inte minst i sötsaker som marmelad och sylt.