Krusbär ´Jakob´
Visste du att krusbär innehåller massor av nyttigheter?
Ribes grossularia 'Jakob'
Jacob ger gulgröna, goda sötsyrliga krusbär.
De mognar i slutet av juli och i augusti.
Krusbären är bra till kräm, paj, saft och sylt. Eller varför inte helt enkelt stoppa dem direkt i munnen.
Jakob anses ha relativt bra resistens mot mjöldagg, ett vanligt problem för krusbärsodlare.
Busken blir ca 1 m hög.
Plantering
Plantera busken på en solig växtplats.
Jorden bör vara mullblandad och fukthållande.
Krusbäret Jacob kan odlas till växtzon 4.
Skötselråd
På våren gödslas busken.
Gallring av grenar ger bättre skörd och minskar risken för mjöldagg. Den kan göras under vintern eller tidig vår.
Vattna under torra perioder så jorden hålls fuktig.
Övrigt
Krusbär har odlats sedan slutet av medeltiden i Sverige.
Ett äldre namn är stickelbär.
Bären innehåller antioxidanter.
De är rika på A-vitamin, kalium och magnesium.
Koncentrationen av C-vitamin är i krusbär tjugo gånger så hög som i apelsiner.
Allt detta betyder att de nyttiga krusbären av många skäl är bra för kroppen.