Slånaronia/ Svartaronia
En lättodlad buske med fint bladverk, tjusiga blommor och nyttiga bär - vad mer kan man begära?
Aronia prunifolia/ melanocarpa
Svartaronian är en tålig och lättodlad buske som och ursprungligen kommer från Nordamerika. Den är nära släkt med häggmispel.
Den har mörkgröna, glansiga blad som får en vacker rödorange höstfärg. De vita blomklasarna kommer i maj-juni.
De svarta, nyttiga bären är rika på bl a antioxidanter och c-vitamin. Färska bär har en sträv smak, men smakar bättre efter första frosten. Man kan även plocka bären tidigt och lägga dem i frysen.
De kan sedan användas till saft, sylt och gelé, gärna blandade med andra, sötare bär. Bären kan även torkas och användas i müsli eller bröd.
Aroniabären sitter kvar länge på hösten och är omtyckta av fåglar. Busken blir ca 1,8 m hög.
Plantering
Svartaronian kan odlas i växtzon 1-6.
Den är lättodlad och klarar de flesta väldränerade jordar.
Busken trivs i soligt eller halvskuggigt läge.
Skötselråd
Aronian kräver inte mycket skötsel. En annan fördel är att den är relativt tålig vid torka.
Föryngringsbeskärning sker lämpligen genom gallring och kan göras i mars-april för maximal ny tillväxt. Vill man inte mista några av årets blommor kan man i stället beskära aronian direkt efter blomningen.
Övrigt
Bären på den vildväxande aronian användes tidigt medicinskt av indianerna.
Aroniabären blev under 1800-talet allt populärare i Östeuropa. Numera är de även vanliga hos oss som hälsokostbär.
Förutom antioxidanter innehåller bären A-, E- och C-vitamin, karotener och massor av mineraler. De används förebyggande mot en rad medicinska problem.
Bärsaften används som naturligt livsmedelsfärgämne.
Svart bäraronia, svartrönn och surbär är alla synonymer till svartaronian.