Jordgubbstomat
Jordgubbstomaten är svår att motstå för både barn och vuxna
Solanum lycopersicum 'Tomatoberry'
Tomatsorter med små, söta tomater finns det många av. Jordgubbstomaten är ytterligare en.
Sorten kommer från Japan där den varit en storsäljare, och lanserades i Europa 2007 under namnet 'Tomatoberry'
Det är enbart formen som liknar jordgubbar, inte smaken.
Jordgubbstomaten ger långa klasar av ca 3 cm stora, djupröda tomater.
Vår erfarenhet av denna sort är att den är lättodlad och rikbärande, börjar mogna relativt tidigt och ger skörd under lång tid.
Smaken är visserligen söt, men den hör inte till de allra sötaste.
Formen och storleken gör tomaterna passande att ge även till barn.
Plantan blir ca 2 m hög.
Plantering
Du kan odla jordgubbstomater i växthus, på inglasade altaner eller i ett varmt, soligt läge utomhus.
Odla gärna tomatplantan i en stor plastkruka.
Använd luftig, mullrik jord med högt näringsinnehåll, t ex U-jord eller grönsaksjord.
Skötselråd
I början av säsongen kan plantan behöva skyddas mot frost.
Jordgubbstomaten behöver stöd och ska därför bindas upp.
Nyp bort de skott som kommer i grenvinklarna (tjuva) för att få bättre skörd.
Ta även bort sena blommor som ändå inte hinner utveckla färdig frukt.
Se till att vattna lagom. För mycket vatten kan orsaka bruna fläckar på tomaterna eller gula blad.
Vid kraftiga svängningar i temperatur eller vid ojämn vattning kan tomaterna spricka.
Övrigt
Tomaten kommer ursprungligen från västra Sydamerika och är släkt med bl a potatis.
På 1600-talet kom de första tomaterna till Sverige.
Under 1700- och 1800-talet spreds i Europa ryktet att tomater var ett afrodisiakum och kallades därför 'pomme d'amour' (kärleksäpple).
Ett annat rykte påstod att tomater skulle vara giftiga, vilket gjorde att många undvek att äta dem.
Tomatens artnamn lycopersicum betyder märkligt nog 'varg-persika'.