Mormorshallon
Söta bär med fin arom
Rubus idaeus 'Mormorshallon'
Mormorshallon är en gammal sort med okänt ursprung, upptäck i halländska Harplinge.
Bären mognar i juli och ger lång skördeperiod.
De runda, söta bären har en mycket fin arom och äts med fördel färska.
Vill man använda bären till sylt eller saft går även det utmärkt.
Skottens höjd blir ca 1,8 m.
Plantering
Plantera hallonplantorna i ett soligt läge.
Plantera inte där det tidigare vuxit hallon.
Tänk på att rötterna ska planteras grunt och att jorden ska vara fuktig efter planteringen.
Jorden bör vara mullrik, väldränerad och helst kalkfattig. Blanda i okalkad torvmull eller rhododendronjord om jorden är kalkrik.
Lämpligt planteringsavstånd är 50 cm mellan plantorna i raden. I radens ändar placeras störar, mellan dessa spänns trådar som skotten kan bindas mot. Har man flera rader bör det vara minst 1,5 m mellan raderna.
Med barkduk och täckmaterial mellan raderna blir hallonlandet lättare att hålla rent från ogräs.
Mormorshallon kan odlas i växtzon 1-5.
Skötselråd
Alla gamla skott som burit klipps bort. Gör gärna detta snarast efter skörd, då motverkas hallonskottssjuka. Senast i april klipps de gamla skotten bort.
Även de nya årsskotten kan behöva gallras, det räcker att spara 10 skott/m.
I april-maj kan hallonplantorna gödslas med kogödsel.
Glöm inte att vattna under torra perioder, annars blir skörden sämre.
För att slippa mask i hallonen kan man på våren plocka blomknopparna rena från hallonängerns små brungrå skalbaggar. De lägger då ägg som sedan blir hallonmask. Glöm inte ev. knoppar som fallit till marken.
Övrigt
Hallon innehåller hallonketen som påstås förbättra fettförbränningen.
De innehåller även antioxidanten ellagsyra som i undersökningar visat sig kunna motverka cancer.
I bären finns dessutom polyfenoler som kan skydda mot skadliga bakterier, svamp och virus.
Bringelbär, brambär, hingbär, brännbär och hallbär är några exempel på äldre namn för hallon.
Sorten Mormorshallon är framtagen av hallonodlaren Herbert Arvidsson(1936-2014)
När han arbetade på en närliggande gård i Harplinge fick han i uppgift att tippa ett lass trädgårdsavfall.
För att inte skada den mognande säden undvek han att gå på fälten, istället tippade han avfallet i kanten av sitt eget arrende.
Med i lasset fanns en hallonsort som slog rot och började ge fina hallon. Problemet var bara att närboende hade upptäckt de goda bären och ständigt åt upp dem.
Herbert satte upp skyltar och strödde kalk öven hallonskotten, men inget hjälpte. Inte förrän hallonsnåret dränkts in i illaluktande gödselvatten fick bären vara ifred så att Herbert och hustrun Ingeborg äntligen kunde få smaka. De förstod då varför dessa hallon varit så begärliga.
Smaken väckte ett minne från Herberts barndom. Han skulle plocka hallon i sin mormors hönsgård, men blev skrämd av tuppen och började gråta. Herberts mormor tröstade och stoppade några hallon i hans mun.
Eftersom hallonen från avfallshögen smakade likadant så fick de namnet Mormorshallon.