Svarta vinbär ´Risarp´
Svensk vinbärssort som ger tunnskaliga, svarta bär med fin smak
Ribes nigrum 'Risarp'
Det svarta vinbäret Risarp ger välsmakande, tunnskaliga bär.
Av många är den ansedd som den godaste svarta vinbärssorten.
Bären mognar tidigt, under juli, och går utmärkt att använda till saft, gelé och mycket annat.
Sorten anses vara motståndskrafitig mot mjöldagg.
Buskens höjd blir ca 1,3 m.
Plantering
Plantera helst svarta vinbär i ett soligt läge
Busken trivs bäst om jorden är väldränerad, mullblandad och något fukthållande.
Plantavstånd i massplantering ca 2 m.
Risarp är härdig i växtzon 1-4. Enligt vissa källor ska sorten klara sig till växtzon 6.
Skötselråd
På våren gödslas busken.
Gallring av grenar ger bättre skörd och minskar risken för mjöldagg. Den kan göras under vintern eller tidig vår.
Vattna under torra perioder så jorden hålls fuktig
Övrigt
Svarta vinbär är inte bara goda, de är också mycket nyttiga.
Bären är rika på vitaminer, inte minst C-vitamin. De innehåller kalium och GLA, en omega-6-fettsyra som är bra mot högt blodtryck och kan lindra inflammationer.
Svarta vinbär innehåller antioxidanter som förebygger en rad åkommor och liksom blåbär innehåller de antocyaner som kan motverka kroppens inre åldrande.
Bären anses var bra för fettförbränningen och innehåller polyfenoler som kan vara livsförlängande.
Både bär och blad har använts mot gikt. Av de kraftigt doftande bladen kan man göra te.
Ett gammalt namn för svarta vinbär är Tistron.