Krusbär ´Tatjana´
Krusbär utan taggar - låter det för bra för att vara sant?
Ribes grossularia 'Tatjana'
Tatjana har en mycket uppskattad egenhet - grenarna är i det närmaste taggfria.
Tatjana ger gulgröna, goda sötsyrliga krusbär.
De mognar i slutet av juli och i augusti.
Krusbären är bra till kräm, paj, saft och sylt. Eller varför inte helt enkelt stoppa dem direkt i munnen.
Tatjana anses ha relativt bra resistens mot mjöldagg, ett vanligt problem för krusbärsodlare.
Busken blir ca 1 m hög.
Plantering
Plantera på en solig växtplats.
Jorden bör vara mullblandad och fukthållande.
Krusbäret Tatjana kan odlas till växtzon 4.
Skötselråd
På våren gödslas busken.
Gallring av grenar ger bättre skörd och minskar risken för mjöldagg. Den kan göras under vintern eller tidig vår.
Vattna under torra perioder så jorden hålls fuktig.
Övrigt
Krusbär har odlats sedan slutet av medeltiden i Sverige.
Ett annat namn är stickelbär.
Bären innehåller antioxidanter. De är rika på A-vitamin, kalium och magnesium.
Koncentrationen av C-vitamin är i krusbär tjugo gånger så hög som i apelsiner.
Allt detta betyder att de nyttiga krusbär av många skäl är bra för kroppen.