Ros ´Hot Chocolate´
Vacker ros med ovanlig färg
Rosa 'Hot Chocolate'
Hot Chocolate är en klasblommig rabattros i floribundagruppen.
Färgen på denna ros är mycket speciell och har väckt stort intresse. Knopparna är brunorange. Blommorna är brunröda till brunorange.
De är stora, fyllda och sitter i klasar.
De går bra att använda till snitt.
Doften är medelstark till stark.
Blomningstiden är lång, från slutet av juni till oktober.
Bladen är mörkgröna och glansiga.
Höjden blir ca 80 cm.
Plantering
Hot Chocolate trivs bäst i ett varmt, soligt läge.
Jorden ska vara djup, näringsrik och gärna innehålla lera och mull. Vanligen används rosjord som uppfyller dessa krav.
Rosplantan planteras så djupt att 1 dm av grenverket hamnar i jorden. En av fördelarna med den djupa planteringen är att det inte lika lätt kommer rotskott, en annan fördel är att den får bättre förutsättningar för att övervintra.
Lämpligt planteringsavstånd i massplanteringar är 50-60 cm.
Hot Chocolate kan odlas i växtzon 1-3, samt i skyddade lägen i växtzon 4.
Skötselråd
Denna ros beskärs på våren, traditionellt när björkarna börjar få löv. Spara max 5 grenar och klipp ned dessa till 15-20 cm ovan mark.
På våren gödslas plantan med exempelvis rosgödsel. Under försommaren kan man ge extra givor, då gärna med flytande näring.
Ha ett öga på rosbusken när värmen stiger i maj-juni. Då är risken störst att bladlöss ger sig på de färska toppskotten.
Glöm inte att framförallt nyplanterade plantor kan behöva vattnas vid torka.
För att motverka svampangrepp kan bladen regelbundet besprutas med Feed & Shine bladgödsel för rosor.
Kupa upp jord på grenarna på senhösten för att skydda dem inför vintern.
När marken har frusit kan man täcka plantan med granris för att vinterskydda den ytterligare.
Övrigt
Rosen är framtagen 2002 av Tom Carruth, USA, och introducerades 2003.
Hot Chocolate har några synonymer; Hot Cocoa och Nubya.