Svarta vinbär ´Petter´
Den som får 'Svarte Petter' förlorar, men svarta vinbäret 'Petter' är ett ett trumfkort för din bärodling
Ribes nigrum 'Petter'
Petter är en ny svensk sort som ger stora, svarta bär i glesa klasar.
De välsmakande bären är bra till sylt, gelé och saft och givetvis goda att äta direkt från busken.
De mognar i juli.
Petter är motståndskraftig mot både mjöldagg och gallkvalster.
Busken har ett upprätt växtsätt och blir ca 1,5 m hög.
Plantering
Plantera helst svarta vinbär i ett soligt läge
Busken trivs bäst om jorden är väldränerad, mullblandad och något fukthållande.
Plantavstånd i massplantering ca 2 m.
Petter är härdig till zon 5.
Skötselråd
På våren gödslas busken.
Gallring av grenar ger bättre skörd och minskar risken för mjöldagg. Den kan göras under vintern eller tidig vår.
Vattna under torra perioder så att jorden hålls fuktig
Övrigt
Svarta vinbär är inte bara goda, de är också mycket nyttiga.
Bären är rika på vitaminer, inte minst C-vitamin.
De innehåller kalium och GLA, en omega-6-fettsyra som är bra mot högt blodtryck och kan lindra inflammationer.
Svarta vinbär innehåller antioxidanter som förebygger en rad åkommor och liksom blåbär innehåller de antocyaner som kan motverka kroppens inre åldrande.
Bären anses var bra för fettförbränningen och innehåller polyfenoler som kan vara livsförlängande.
Både bär och blad har använts mot gikt.
Av de kraftigt doftande bladen kan man göra te.
Ett gammalt namn för svarta vinbär är Tistron