Marockansk mynta
Mycket mer än bara till mojito
Mentha villosa 'Marocko' (spicata 'Moroccan')
Marockansk mynta är en flerårig växt vars blad har en tydlig mintsmak, men mildare än pepparmynta. Jämfört med grönmynta är den lite mer kryddig.
Bladen används i soppor, såser, desserter, drinkar och till te.
En känd drink med marockansk mynta är mojito.
Smaken är bäst innan plantan börjat blomma. Bladen används med fördel färska men går även att torka.
Tack vare sin friska smak används mynta ofta i tandkräm och tuggummin.
Marockansk mynta får vita blommor i juli-augusti.
Plantan blir 40-50 cm hög.
Plantering
Marockansk mynta planteras på en solig eller halvskuggig växtplats.
Den trivs på de flesta jordar, allra bäst är väldränerad och kalkrik jord.
Vintertid kan man täcka plantan med lite granris för att förbättra övervintringen.
Om man inte vill att plantan ska sprida sig går det bra att plantera i kruka, men står krukan utomhus bör den grävas ned i marken över vintern så rötterna inte skadas.
Skötselråd
Marockansk mynta är lättodlad och kräver inte mycket arbete.
Vattning och vinterskydd vid odling i kruka är det man främst bör tänka på.
Övrigt
Mynta användes redan under antiken av greker och romare.
Att tugga på mynta ger inte bara en frisk andedräkt, eftersom den har antibakteriella egenskaper ger den bra tandhygien.
Mynta verkar muskelavslappnande, te på mynta används därför vid magbesvär.
Den används även för att lindra huvudvärk och myntaolja kan inandas för att lösa upp slem vid förkylning.
Även te på mynta används för att lindra förkylning och hosta.