Jordgubbe Bounty
Fragaria ananassa 'Bounty'
Bounty är en kanadensisk sort som kan odlas även i lite kallare klimat.
Det är en rikbärande sort med medelstora, söta bär med fast och mörkrött fruktkött.
Bären mognar relativt sent, i början till mitten av juli och skördeperioden är jämförelsevis lång.
Bounty anses ha bra motståndskraft mot svampsjukdomar.
Plantan växer kraftigt och bildar många revor.
Störst skörd brukar plantorna ge efter två-tre år.
Efter fyra-fem år bör plantorna ersättas av nya, men plantera inte i samma jord där de gamla plantorna växt.
Plantering
Jordgubbsplantor planteras på en varm, solig växtplats.
Planteringstiden är från vår till tidig höst.
Jorden bör vara mullblandad och sandblandad med normalt eller något lägre pH-värde, 5,5-6.
Blanda gärna i näringsrik, mullrik jord eller kogödsel i jorden före plantering.
Om odlingen ska göras i pallkrage kan färdigblandad grönsaksjord användas.
Plantavstånd i raden 30-35 cm, mellan raderna ca 70 cm.
Plantera inte djupare än de tidigare växt.
Glöm inte att vattna nyplanterade plantor så att rötterna inte torkar ut.
Bounty kan odlas i växtzon 1-5.
Skötselråd
Rensa bort ogräs utan att skada jordgubbsplantornas rötter.
Etablerade plantor vattnas främst efter blomningen och gödslas efter att bären börjat utvecklas, tidigare gödsling gynnar främst bladtillväxten. Undvik att ge för mycket kväve.
Marktäckning med exempelvis halm hjälper till att hålla fukten, motverka ogräs, motverka gråmögel och hålla bären rena från jord.
Fiberduk kan användas för att snabbare få igång blad och blomning, men kom ihåg att täcka av så fort blomningen startat så att de kan pollineras.
Fågelnät kan spännas över plantorna för att skydda bären från fåglar när de börjar mogna.
Övrigt
På 1740-talet korsade franska växtförädlare i Bretagne jättesmultron från Argentina/Chile med välsmakande smultron från östra Nordamerika. Det lyckade resultatet blev de första jordgubbarna.
I Sverige började de första plantorna odlas i slutet av 1700-talet och kallades då ananassmultron.
Jordgubbar är kalorifattiga, däremot är de rika på fibrer.
Bären är rika på C-vitaminer och antioxidanter.
De innehåller även järn och inflammationshämmande fenoler.