Citronverbena
Lukt och smak av citron - men inte sur
Aloysia citriodora
Citronverbenans citrondoftande, blanka blad kan användas till fisk, fågel och många andra rätter.
Citronverbenan ger citrondoft och citronsmak utan att det blir surt.
De färska bladen används även i söta drinkar och för garnering av desserter.
Torkade blad behåller doften och kan användas till te, morotskaka och bananbröd.
I juni-augusti blommar citronverbenan med små, ljuslila eller vita blommor.
Plantan blir ofta 40-50 cm hög i kruka. Där citronverbenan växer naturligt blir den en uppåt 2 m hög buske.
Plantering
Det vanligaste är att plantera citronverbenan i en kruka och placera denna på en solig växtplats.
Jorden bör vara ganska näringsfattig, porös och gärna sandblandad. Färdigblandad örtjord går bra att använda.
Skötselråd
Citronverbenan kan övervintras inomhus på en ljus och sval plats.
På våren kortas grenarna in ganska mycket.
Övrigt
Citronverbenan kommer ursprungligen från södra Sydamerika.
Plantans citrondoft och smak kommer från ett ämne som heter citral.
Te av citronverbena anses vara avslappnande, och även bra mot illamående och matsmältningsproblem .