Jättedaggkåpa
Snabbväxande perenn som läker sår och skänker skönhet
Alchemilla mollis
Jättedaggkåpan bildar snabbt stora tuvor och passar bra som marktäckare, gärna på lite större ytor. Den fungerar även fint som undervegetation, daggkåpans ytliga rötter brukar samsas bra med buskar och träd.
Namnet har plantan fått eftersom det bildas vattendroppar på de flikiga, grågröna bladen.
De gröngula blommorna är lite underskattade. Blomningen börjar i maj-juni och kan sedan fortsätta ända fram till september.
Blommorna står sig länge som snittblommor och går bra att torka. Klipper man bort blommor kommer det snart nya. Det är även en fördel att ta bort blommorna innan de ger frön för att hejda spridningen av nya plantor.
Den tacksamma jättedaggkåpan angrips sällan av ohyra eller sjukdomar och brukar bli långlivad.
Plantan blir ca 40 cm hög.
Plantering
Jättedaggkåpa kan växa på både soliga och skuggiga platser.
Plantan växer på de flesta jordar, allra helst på fukthållande jord. Däremot trivs den inte på sankmark.
Jättedaggkåpan är mycket härdig och kan odlas i hela landet.
Skötselråd
Jättedaggkåpan har inga större krav på varken skötsel eller näring.
Ta bort gamla löv sent på hösten eller tidigt på våren.
Kom ihåg att vattna under torra perioder för att hålla plantorna fräscha.
Om du inte vill att jättedaggkåpan ska sprida sig kan gamla blommor tas bort innan de ger frön och det kan behövas rensas bort en del småplantor.
Övrigt
Jättedaggkåpan växer ursprungligen i Karpaterna och Kaukasus.
Släktnamnet Alchemilla kommer från ordet alkemi. Namnet har växten fått eftersom daggkåpans droppar användes i alkemisternas experiment, dropparna kallades "Merkurius vätska".
Alkemisternas försökte framställa guld genom att blanda oädla metaller med olika ämnen. Ett annat mål var att finna "de vises sten" som skulle ge evig ungdom och hälsa.
I Norden helgades daggkåpan tidigt åt fruktbarhetsgudinnan Freja.
Daggkåpan har använts medicinskt mot diarré, för att stimulera matsmältningen, för att läka utvärtes sår och i munvatten för att läka sår i mun och svalg.
Tillsatt i ansiktsvatten har den använts mot finnar och fet hud. I salva mot narig och sprucken hud på händer och fötter och även mot rynkor.
Daggkåpan har dessutom använts för att ge skönhet. Om man samlade bladens droppar och tvättade sig i dem skulle det ge både skönhet och bibehållen ungdom. Hur det än är med den saken, visst skänker en rabatt med blommande daggkåpor ändå en hel del skönhet...