Svarta vinbär ´Öjebyn´
Välkänd, vinterhärdig svensk vinbärssort.
Ribes nigrum 'Öjebyn'
Öjebyn är en mycket vinterhärdig svensk sort som ger medelstora, svarta sötsyrliga bär.
Den bär tidigt och ger riklig skörd.
De välsmakande bären är bra till sylt, gelé och saft och givetvis goda att äta direkt från busken. De mognar i juli-augusti.
Öjebyn är motståndskraftig mot mjöldagg.
Busken har ett brett växtsätt och blir ca 1,5 m hög.
Plantering
Plantera helst svarta vinbär i ett soligt läge.
Busken trivs bäst om jorden är väldränerad, mullblandad och något fukthållande.
Plantavstånd i massplantering ca 2 m.
Öjebyn är härdig till växtzon 6.
Skötselråd
På våren gödslas busken, men ge inte för mycket kväverik näring till unga plantor eftersom de då gärna får veka skott som växer utåt.
Eftersom Öjebyn gärna växer brett kan det var bra med ett permanent stöd åt grenarna.
Gallring av äldre grenar ger bättre skörd och minskar risken för mjöldagg. Den kan göras under vintern eller tidig vår.
Vattna under torra perioder så jorden hålls fuktig
Övrigt
Svarta vinbär är inte bara goda, de är också mycket nyttiga.
Bären är rika på vitaminer, inte minst C-vitamin.
De innehåller kalium och GLA, en omega-6-fettsyra som är bra mot högt blodtryck och kan lindra inflammationer.
Svarta vinbär innehåller antioxidanter som förebygger en rad åkommor och liksom blåbär innehåller de antocyaner som kan motverka kroppens inre åldrande.
Bären anses var bra för fettförbränningen och innehåller polyfenoler som kan vara livsförlängande.
Både bär och blad har använts mot gikt.
Av de kraftigt doftande bladen kan man göra te.
Ett gammalt namn för svarta vinbär är Tistron