Japansk pepparrot, Wasabi
För sushiälskare och finsmakare
Wasabia japonica
Visst är det en spännande utmaning att pröva på att odla sin egen wasabi.
Wasabin växer naturligt utmed vattendrag i Japan.
Roten används i japanska maträtter, bl a till sushi. Vad som kanske inte är lika känt är att den även används till att smaksätta glass och godis.
Även wasabins blad kan ätas, alla delar av växten går faktiskt att använda!
Plantering
Plantan trivs bäst i fuktig jord, allra helst odlas den i eller vid rinnande vatten.
Den bästa placeringen är där det är svalt och skuggigt.
Med tiden blir höjden ca 50 cm. Plantan växer inte så fort, och bör växa sig kraftig under några år innan man börja skörda från den.
Skötselråd
För att plantorna ska trivas optimalt skuggas de ofta mot starkt solljus. Det är också viktigt att de inte torkar ut.
Wasabin är en perenn växt som åtminstone klarar -10°C. I vårt klimat brukar den övervintras på en sval plats.
Övrigt
Den "wasabi" man äter här i Sverige är ofta färgad, vanlig pepparrot blandad med senap.
Den wasabi som odlats på fält kallas i Japan 'oka'. Den finaste wasabin odlas i rinnande vatten och kallas 'sawa'.
För riktiga finsmakare duger det inte att riva roten med rivjärn, enligt traditionen ska den rivas mot hajskinn!