Kapkrusbär
Gott bär från Sydamerika - med namn från Sydafrika
Physalis peruviana
Kapkrusbäret ger mycket söta och goda bär med unik arom. Bären är orangegula och omgivna av pappersliknande foderblad. Mycket populär i odling och flitigt använd i exempelvis många desserter. Äts med fördel direkt från plantan så fort bären är mogna, vanligen släpper plantan sina bär när de är mogna.
Plantering
Kapkrusbär kan odlas i växthus, på inglasade altaner eller i ett varmt, soligt läge utomhus.
Odla gärna kapkrusbäret i en stor plastkruka.
Använd luftig, mullrik jord med högt näringsinnehåll, som urnjord eller grönsaksjord.
Var beredd att plantan vanligen behöver bindas upp.
Skötselråd
I början av säsongen kan plantan behöva skyddas mot frost.
Övrigt
Kapkrusbäret kommer ursprungligen från Colombia, Ecuador och Peru.
Det har odlats i England sedan slutet av 1700-talet och i Sydafrika sedan början av 1800-talet.